26 Mart 2012 Pazartesi

AMİN MAALOUF/SEMERKANT

İçimi dışıma çevirdim önce bahar serinliğine serdim havalanması kendine gelmesi  için ve sonu İçime sağlık! doldu.......Semerkant böyle bir dönemime tesadüf etti.... Rubaiyyat denize gömüldü, Titanic battı, deniz karıştı ve bir de ayrılık oldu ben de bunlar yaşanırken.....ve 200 sayfa okumuştum ki bu kitabı önceden okuduğumu hatırladım....."Söz uçar yazı kalır" diye boşuna denmemiş. Üzerine yazı yazmadığım bir kitap olunca haliyle çok geç hatırladım... Kitabı kimden aldığımı hangi zamanda okuduğumu hala hatırlamıyorum... sanırım lise yılları.....
Ömer Hayyam- Hasan Sabbah(mel'un zeka)-Nizamül Mülk üçlüsü hep dikkatimi çeker ve bu önemli şahsiyetlerle ilgili kitapları daha bir ilgiyle okurum. İlk 171 sayfayı çok keyifle okudum bu sebepten ,sonrası da güzel .....daha az güzel diyeyim:))) 4 kitap şeklinde bölünmüş zaten kitabımız....3. kitaptan itibaren Ömer Hayyam 'ın Semerkant Yazması'nın peşine düşen ve bu serüvende İran' ın Şah ile Meşruti rejim ile olan sınavına tanıklıktan öte taraf olan Benjamin O. ile tanışırız.....Şah'ın torunu Şirin ile yaşadığı aşk'ı okuruz..Benjamin O'yu İran, Ömer Hayyam ve en önemlisi Semerkant Yazması ile buluşturan Cemaleddin Afgani'yi de anmadan geçmeyelim. ...Titanic ben o filmi izlediğimde ağlarım... son bölümde filmden sahneler gözümün önündeydi... Ahhh bir günde bu dünya! Son olarak tarih adına, edebiyat adına, salt insan olmak adına okunabilecek özel bir kitap der selam ederim:)

Kitaptan Seçtiklerim:

"Tek önemli olan ötekilerin trajedisini aşağılamamak" 

"Vicdanım yeni doğmuş bir çocuğun soluğu kadar temiz......"





16 yorum:

Orhanaslan86 dedi ki...

Güzel olmuş ... =)

Unknown dedi ki...

harika bir kitaptır semerkant, doğunun limanları, tanios kayası, hepsini okumanı tavsiye ederim.

Hatice dedi ki...

Teşekkür ederim Orhan Hocam, istersen vereyim oku.. ama biliyorsun süre koşullu veriyorum:)

Hatice dedi ki...

Dürr-i Yekta,

Amin Maalouf serisi aldım hepsi okunma sırasında...teşekkürler tavsiyeler için,

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Bu kitabı bi tek ben sevemedim herhalde:S

Hatice dedi ki...

Esra,

ben tarih kitaplarını ayrı bi severim yazıda da dediğim gibi en çok ilk iki bölümü çok sevdim.... bazı kitaplar yanlış zamanda okunrsa eğer deger yitiriyor belki bi şansı daha hak eder yıllar sonra:)))

Kitap Eylemi dedi ki...

Amin Maalouf , deyince akan sular duru...:)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Cemrecim sen teşhisi koymuşsun zaten :))doğru diyosun hamileliğimin başında okumaya başladım Semerkantı ve ilk 3 ay mide bulantılarım vardı o dönem okumaya çalıştığım bütün kitaplar yarım kaldı ama şu bir gerçek kitapta Benjamin karakterini gereksiz buldum ben . Bu arada tarihi kitapları bende çok seviyorum bakalım şimdi Ayşe Kulinden Veda ya başlıyacağım bugün :)

Hatice dedi ki...

Kİtap Eylemcisi,

henüz 1 kitabını okudum diğerlerini okuduktan sonra akan suları bi daha konuşalım:)) sevgiyle....

Hatice dedi ki...

Esra,

aslında kısmen katılıyorum sana çünkü bende ilk iki bölümü ayrı bi keyifle okudum:)

Bu arada doğum ne zaman yada doğdumu bebiş:)) Sağlıklı, uzun, hoş vakitlere aile bütünlüğü içinde erişmeniz dileğiyle:)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Cemre kısmetse 29 nisan normal doğum için son tarih bende normal doğum istiyorum yani önümde 1 ay var :) İyi dileklerin için saol bende bebek heyecanını kitaplarla aşmaya çalışıyorum :)

Hatice dedi ki...

ne hoş bi heyecan... güzel sevmelere mutlu anlara:))

N.Narda dedi ki...

Bu kitap "meşhur" olduğunda,sanırsam üniversitenin orta yıllarındaydım. Sonrasında da Bi'türlü oku-ma-dım Malouf nedense...bir uzak tutma oldu,sebebini tam bilmiyorum...

Hatice dedi ki...

benim şimdi İskender Pala ve Elif Şafak okumadığım gibi... onlar az sattıklarında ben okuyacağım:))sen de bi dene bence Amin Maalouf... Semerkant hoştu hakkaten:)

laleninbahcesi dedi ki...

Semerkant'ı yıllar önce okumuştum. Hala unutamadığım bölümler vardır aklımda.

Hatice dedi ki...

laleninbahçesi,

bende ilk kez okuyacağım diye elime aldıM kitabı öyle bir an geldi ki önceden okudugumu hatırladım....bir yada daha çok sahne , er yada geç hafızadan seyirtip geliyor Semerkant:)