31 Ekim 2012 Çarşamba

HASAN ALİ TOPTAŞ/GÖLGESİZLER


Oklap Kütüphanesi kitap seçme konusunda en çok başvurduğum blog. Şimdiye kadar hiç pişman olmadım.. Gölgesizlerden de bu güzel blog sayesinde haberim oldu... Başından sonuna kadar ilginç kelimesi ağzımdan düşmedi okurken... Ne olumlu ne olumsuz bir yorum yapabildim bitirene kadar...Filmini de çekmişler.. Çok merak ettim en kısa sürede izleyeceğim...Varlık ve yokluk sorunsalı için mekan olarak köy' ü seçmiş yazar...Köy yaşantısı içinde zor bir konuyu çok değişik bir yazma tekniğiyle bence çok iyi kotarmış...Eleştirilebilir yanları yok değil tabi ki.. Muhtarın sonu ve Bekçi' nin sırrı ... Akış içerisinde öyle net verilmiş ki.. Zaten tahmin ediyorsunuz okurken ve sizin tahmin ettiğiniz son ile de karşılaşınca canınız sıkılıyor....:)) Ama ben de genel olarak çok özel bir yer ettiğini söylemek isterim... mutlaka buluşun ...

Kitaptan Seçtiklerim:

"Yeryüzünde gecikmişliğin ilacı yoktur"

"Devlet her zaman on beşinde olurdu, canını sıkıp da bir kere küstürdün mü artık dönüp yüzüne bakmazdı"

"Bir oturuş biçiminin içinde aynı anda kaç kişi oturur"

"Yalnızca yürümek istiyordum yürümenin tadına basa basa"

6 yorum:

Günün Notları dedi ki...

“ Gene susmuştu kız, babasına nasıl sustu, anasına nasıl sustu, Hacer’e ve Rıza’ya nasıl sustuysa öylece, derin derin susmuştu.”

Çok güzeldi, filmi de iyidir.

Hatice dedi ki...

Genelde beğenilmiş filmi... şaşırdım ben de... filmler hep epeyce geride kalırdı:) bakalım ben ne düşüneceğim...yorumunuz için teşekkürler..

Oklap Kütüphanesi dedi ki...

Ne mutlu bana o zaman!

Hasan Ali Toptaş edebiyatımızın en özgün seslerinden biri. Kütüphanemde 'Bin Hüzünlü Haz' ve 'Uykuların Doğusu' okunmayı bekliyor. Haklarında kolay kolay yazamam diye erteliyorum okumayı sürekli. Ama, Orhan Kemal Roman Armağanı ödüllü 'Uykuların Doğusu' için kendisinin şu söyledikler o kadar cezbedici ki daha fazla beklememem lazım.

''İnsan gördüğü şeylerin toplamı kadar uyanık, görmediği şeylerin sonsuzluğu kadar uykudadır. Bu düşünce üzerine inşa edilmiş bir roman.''

Bir de Hasan Ali Toptaş belgeselinin linkini yolluyorum. İzleyin derim...

http://www.youtube.com/watch?v=5rAf_Yvvjew&feature=player_embedded

deeptone dedi ki...

toptaş iyi yazar zaten.
günümüzün en iyilerinden.
:)

Hatice dedi ki...

Çok teşekkür ederim... hem yorumunuz hem de blogunuz için:)) belgeseli mutlaka izleyeceğim...ben de kesinlikle devam etmek istiyorum Hasan Ali toptaş okumalarına.. yine öncü olun:)

Hatice dedi ki...

deeptone,

yorumlarını özlemişim..:)