17 Mayıs 2012 Perşembe

İSKENDER PALA/ ŞAH&SULTAN


Yakın zamanda okuma niyetim yoktu açıkçası. Ama fikirlerine çok değer verdiğim bir arkadaşım çok beğendiğini , onda çok özel bir yer ettiğini söyleyince bende meraklandım . Ve başladım güzelce okumaya... Sanırım yanlış bir zamana denk geldi... Biraz mızmız biraz hastalıklı bir dönemimde okumaya çalıştım. Haliyle bitirmekte güçlük çektim. Genelde çok kısa sürede çok da etkilenerek okunan bir kitabı, hemen hemen hiç etkilenmeden ve tabiri caizse sürüne sürüne okudum. Çözemedim bu durumu açıkçası. 
Konuya gelecek olursak Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail'in  iktidar mücadelesi etrafında dönüyor hadiseler. Başlarda birbirinden çok bağımsız gibi görünen karakterler kitap ilerledikçe anlam kazanıyor. Aşk, sevgi , kardeşlik, ikilik teklik, alevilik sünnilik gibi hassas konulara değiniyor Pala. Hasan ile Hüseyin ile kardeşlik ve ikiliğin tekliğe dönüşüşünü okurken merkezde Taçlı olan etrafında aşkından deli divane Şah'ı Selim'i okuyoruz.... Ve Kamber Can....onun sevgiyi arayışını değilde yıldız torbasını sevdim ben... Ne yazsam sanki kitaba zarar verecek diye düşünüyorum.... buluşun ve siz karar verin nasıl bir kitap olduğuna derim ben :))

Kitaptan Seçtiklerim:

"Dost zebun düşman kavi"

"Her şafak elinde fenerle gelen bir hırsız gibidir, ömürleri çalıp götürür"

4 yorum:

N.Narda dedi ki...

Sıkıntılı zamanında okumasaydın biraz daha seveceğine eminim. Yine de ben Pala'nın okuduğum diğer romanı KAtre-i MAtem'e göre daha az beğenmiştim.

Ben de kendimi veremem diye bu aralar okumayı kestim:( Oysa tam tersini yapmam gereken bir dönemdeyim...

Hatice dedi ki...

Katre-i Matemi 3 yıl önce okumuştum... ve sevmiştim... yani en beğendiklerim arasında değil ama Şah&Sultana göre daha ilgimi çekmişti...

kitapları bırakma ..bence nefesini açacak...

N.Narda dedi ki...

Sanırım yine bir blogda okumuştum, kitaplarımın kalesine çekilip huzur buluyorum demişti yazarı. Belki de öyle olur benim için de..

Hatice dedi ki...

umarım iyi olursun... iyi olmalısın....:)