11 Kasım 2012 Pazar

HERMANN HESSE/KAPLICADA BİR KONUK


Hermann Hesse.... en sevdiğim yazarlardan değil... en sevdiğim yazar...Her okuduğum Hesse kitabından sonra tıpkı Dinle Küçük Adam' la buluşturduğu gibi Hermann Hesse ile de buluşturan ve bununla da yetinmeyip Hesse külliyatını bana veren arkadaşıma teşekkürlerimi sunuyorum.. Öncelikle şu uyarıyı yapmak istiyorum.. Eğer Hesse okumayı düşünüyorsanız kesinlikle bu kitapla başlamayın....Narziss ve Goldmund ya da Siddhartha ile başlamalısınız... Tam anlamıyla Hesse bu iki kitabında aslında... Kaplıcada Bir Konuk okuduğum 4. kitabı Hermann Hesse' nin... Ben  her ne kadar bu kitapla başlamayın desem de kendisi 'Yaşlılık dönemime kadar yazdığım en iyi kitap" demiş bu kitabı hakkında..Konusuna biraz değinecek olursam siyatik ve gut hastaları' nın gittiği bir kaplıca var.... Hesse de bu kaplıcada... Bir yazarın toplumsal bir alanda kendini, hastalığını ve diğer insanları gözlemlemesi şeklinde özetlenebilir kitap...İnsan psikolojisini ele veren inanılmaz tespitler, saptamalar...Kabul gören gerçekler, doğrular... Hayatta ödev haline gelmiş ama anlamını yitirmiş ne varsa sorgulatan, insanın değişimine saygı duyan harika bir eser...Ben elimden düşüremeden bir gün içerisinde okudum ama akıcı olduğunu, herkesi saracak bir kitap olduğunu iddia edemiyorum.....Müthiş, sürükleyici kitap beklentisi olanlara mühim kitapları hatırlatıyorum....Buluşun...

Kitaptan Seçtiklerim:

"Karşıma çıkan her tekerlekli sandalyenin beni neşeyle karışık bir acıma duygusuna, sevecenlik dolu bir kendini beğenmişliğe çağıran sesini işittim"

"Hemcinsini sev, çünkü o sensin"

"Tanrım şu yalnızlık denen şey ne kadar da güç ele geçiriliyor"

"Hayır, seve seve ölmek istiyoruz bizler ama şimdi değil, ileride kuşkusuz"


15 yorum:

Âwdil dedi ki...

Siddartha kadar etkilieyici bir kitap degil.Lakin yine de okanabiletisi yuksek bir eser.Nitekim kari siddartha ve bozkir kurdu gibi kult eserleri tilavet edince,yazardan daha kallavi kitaplar bekliyor...

N.Narda dedi ki...

Canımcım, Bozkırkurdu'nu okudum. Demian var elimde ama başka kitaplar var başladığım (calvino )Sidarta'yı da düşünüyorum bakalım...Bu arada dün bissürü kçtap aldım bissürü paraya. Evde okumadığım kitaplar yığını oluştu baya baya,bu benim tarzım değildi, eldekileri okumadan yeni kitap almazdım, napcam ben ya :ppp

Hatice dedi ki...

Bence de değil ama yine de çok iyi bir eser...Bozkırkurdu kitaplığımda yok.. O'nu da çok merak ediyorum...benim beklentilerimi karşılıyor Hesse:) yorumunuz için teşekküler...

Hatice dedi ki...

Bissürü kitap bissürü paraya ha:)) Valla ben de aynıyım...kitapyurduna sipariş verdim geçen hafta onları bekliyorum bugün öylesine bir uğrayayım dedim kitapçıya Virginia Woolf Orlando ve Genç Werther'in Acıları' nı aldım:))

N.Narda dedi ki...

bizi güzel havalar değil güzel kitaplar mahvedecek desene :p

Hatice dedi ki...

Aynen:))

Larus Cachinnans dedi ki...

Sidarth'yı 15-16 yaşlarında okumuştum.. Ya kitabı anlayamadım ya da başka bir şey bilmiyorum, sıkıldığımı hatırlıyorum. Başka da Herman Hesse okumadım. Sayenizde tekrar okumam gerektiğini hatırladım:)

Hatice dedi ki...

Larus,

Bence yaşla ilgili problem Hesse de problem olacak değil ya:)) Şaka bir yana şimdi okuduğunuzda da sevmeyebilirsiniz belki.. ama yine de şans verilmeyi fazlasıyla hak eden bir yazar Hesse:)) Allah'ım ne iddialı cümleler kurar olsun..

Adsız dedi ki...

Hesse'nin Demian, Harika Çocuk, Doğu Yolculuğu ve Knulp isimli kitaplarını okudum. Çok güzel, Harika Çocuk yada Demian ile başlamanızı öneririm. En merak ettiğim Boncuk Oyunu.

Hatice dedi ki...

Kitap Kurdu,

Sanırım benim külliyatta epey eksik var..hepsini not ediyorum ... Boncuk Oyununu ben de çok merak ediyorum :)

deeptone dedi ki...

sölemiştim değil mi.
en sevdiğim yazar.
daha doğrusu hayatımı değiştiren yazar bu.
:)
bütün kitaplarını okudum.
bazılarını 3-5 beş defa.
:)

Hatice dedi ki...

deeptone,

yaaaa Hesse' nin hepsi hem de 3-5 defa... acayip kıskandım:)) sevgide yetiştim... okuma konusunda da peşindeyim:))

deeptone dedi ki...

hepsi iyi.

sidarta sona bozkırkurdu sona boncuk oyunu sona narsis goldmund sona demşan sona rosshalde sona gençlik güzel şey sona öldürmeyeceksin ve diğer hepsi.

hesse çok iyi bir şair ve ressam aynı zamanda.

1960'lı yıllarda uzakdoğu felsefeleri ve psikiyatri ilgisi nedeniyle çiçek çocuklarının idolu olmuş.

I ching adlı çin falını ondan öğrendim (steppenwolf romanında).
:)

deeptone dedi ki...

ay demian idi.
:)

Hatice dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.